Inte tillåtet med present för recept

Att få något gratis i utbyte mot att lösa in sitt recept är en strategi i apotekens kamp om kunderna som Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket inte går med på.
8 september 2011, klockan 12:12

Docmorris delade ut gratis febertermometrar, Apotek Hjärtat en praktisk dosett och Apoteksgruppen har lockat med en reseförpackning med schampo och balsam till receptkunder. Men att lämna ut en vara på det sättet är detsamma som att ge rabatt på receptbelagda läkemedel. Och det är inte tillåtet, när det gäller läkemedel som subventioneras av samhället, anser TLV.
– Sådana erbjudanden innebär att priset på läkemedlen blir olika beroende på var du hämtar ditt recept och då bryter man mot lagen om läkemedelsförmåner som säger att priset ska vara detsamma på alla apotek, säger Inger Erlandsson utredare på TLV.

Docmorris hotades som första apotekskedja med ett vite på en miljon kronor och drog in annonsen, men har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm.
Hjärtat och Apoteksgruppen har också upphört med presenter mot receptexpediering.
Docmorris väntar nu på Kammarrättens syn på att Kronans Droghandels kunder får bonuspoäng på COOP:s Medmera kort när det är kopplat till Visa och har ansökt om anstånd med överklagandet tills den domen fallit.
– Vi menar att det finns likheter. Då får vi en indikation på vad de anser i den här frågan och det påverkar hur vi går vidare, säger Johan Wiklund på Docmorris.
– Jag har svårt att tänka mig att lagstiftaren hade den här typen av erbjudanden i tankarna när lagen skrevs. Vill man dra ut konsekvenserna kan man fundera över om en kopp kaffe också är en otillåten rabatt.
Utslaget i Kammarrätten väntas komma i höst.

Friade & Fällda

Läkemedel

  • Magsäckscancer
    Eli Lilly
  • Äggstockscancer
    Astrazeneca
  • Icke-småcellig lungcancer
    Boehringer Ingelheim

Föreslår förbud mot kodein till barn

EMA vill förbjuda kodein till barn under 12 år.

Läkemedelstäckt stent var bra

En läkemedelstäckt stent är lika effektiv som kranskärlsoperation.

Gratis halverade aborter

Gratis preventivmedel till kvinnor under 26 år halverade antalet aborter i Norrbotten.

Positivt för injektion mot dubbelhaka

FDAs rådgivande panel är positiva till en behandling mot så kallad submental fulhet.

Andra artiklar inom samma ämne