Färre äldre får farliga mediciner

Förskrivningen av olämpliga läkemedel till personer 80 år eller äldre minskar kraftigt, enligt statistik från pensionärsorganisationerna.

12 februari 2014, klockan 14:03
0

Förra året, 2013, minskade förskrivningen av olämpliga läkemedel till 80-plussare med 3,5 procent. Det visar statistik från projektet Koll på läkemedel som drivs av de två pensionärsorganisationerna SPF och PRO, tillsammans med Apoteket AB.

 

Projektet startade 2009 och sedan dess har felmedicineringen minskat med nästan en tredjedel, från knappt 33 procent till förra årets 23,5 procent.
Målet är att halvera andelen som får olämpliga mediciner, alltså komma ned till 15 procent och Lars Nilsson, SPSs sakkunnige och drivande i projektet, säger till tidningen Veteranen att det borde vara möjligt.

Lika bra har projektet hittills inte lyckats med sin andra målsättning, att minska andelen 80 år eller äldre som behandlas med tio eller fler receptbelagda läkemedel under ett år. Den ligger idag på 46 procent, vilket den gjort sedan 2011. Lars Nilsson säger till Veteranen att den borde kunna minska till 25 procent.

Skinnskatteberg är den kommun där andelen 80 år eller äldre som får olämpliga läkemedel är lägst, 12,7 procent, sämst är Öckerö med 44,1 procent.
Andelen multimedicinerade är lägst i Götene kommun med 32,6 procent och sämst i Sorsele där andelen är 59,4 procent, enligt den statistik projektet tagit fram.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här