EU-pengar till fästingprojekt

Ett skandinaviskt projekt för att minska de fästingburna infektionerna har fått 40 miljoner i EU-bidrag.

14 september 2015, klockan 10:47
0

Drygt 40 miljoner från EU för att minska de färstingburna infektionerna.

Det är ett av de största forskningsprojekten om fästingar och fästingburna infektioner i Skandinavien, enligt projektledaren Per-Eric Lindgren, professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet.
– Det speciella med projektet är att det är ett stort samarbetsprojekt med elva olika parter i Norge, Danmark och Sverige.
– Projektet ska arbeta med flera saker men ett av de viktigare är att bygga ett kompetensnätverk dit såväl professionen som allmänhet kan vända sig med frågor. Men vi ska också utveckla diagnos- och behandlingsmetoder, säger han.

Främst gäller det de kända infektionerna borrelia och TBE, men projektet ska också fördjupa kunskaperna om mindre kända infektioner som Anaplasma och Cand Neoerlichia.
– Det är nya bakterier som vi inte jobbat med så mycket och vi vet därför inte hur vanliga de är, säger Per-Eric Lindgren.

I Sverige drabbas cirka 200 personer av TBE varje år och cirka 10 000 av borrelia.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här