Foto: Istockphoto

En dos koleravaccin kan räcka för att rädda liv

En ny studie visar att en dos koleravaccin räcker för att rädda fler liv vid ett stort utbrott.

28 augusti 2015, klockan 11:00
0

När vaccinleveranser är begränsade eller när det är svårt rent logistiskt att frakta vaccinet kan antalet doser som krävs spela en avgörande roll. Resultaten tyder på att om en mindre skyddande engångsdos ges till fler människor kan folkhälsofördelarna vara större, än om den rekommenderande dosen ges till färre människor, skriver forskarna i en studie publicerad i PLOS Medicine.

Den rekommenderande dosen ges i dag i två omgångar med två veckors mellanrum.

Forskarna använde en matematisk modell för att se hur effektiv engångsdosen är jämfört med dosen som ges i två omgångar. Modellen testades mot jordbävningen på Haiti där runt 120 000 personer blev smittade med kolerabakterier och fler än 800 dog. Forskarna menar att om man hade haft endast en dos hade folket fått tagit del av den inom ett år från det första rapporterade fallet och då hade över 78 000 utbrott förhindrats och över 780 liv räddats.

Innan det blir aktuellt att använda en dos i stor utsträckning måste fler undersökningar göras som visar effektiviteten av engångsdosen, menar forskarna.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här