Därför sköt regeringen på antroposofbeslutet

En höst med många ärenden gjorde att regeringen prioriterade ner beslut om antroposofmedel.

12 jan 2016, kl 09:00
2

Många som följer frågan om antroposofmedel förväntade sig ett beslut från regeringen innan årsskiftet om dessa preparat ska regleras inom ramen för svensk läkemedelslagstiftning eller inte. Något sådant beslut kom inte utan regeringen valde i stället att förlänga Vidarklinikens tillfälliga försäljningstillstånd för antroposofmedel med ytterligare sex månader.

Läkemedelsvärlden har sökt folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström för en kommentar, men hänvisas till ministerns pressekreterare Helena Paues.

Varför fattade inte regeringen något beslut i frågan innan årsskiftet?

– Det handlar helt enkelt om att regeringen inte hann med att bereda frågan innan jul, säger Helena Paues.

Vad är det som gör det svårt att fatta beslut i frågan?

– Den måste sättas i relation till hela regeringens arbete. Det har varit en höst där det hänt mycket, inte minst flyktingkatastrofen, vilket gjorde att tidsplanen för beslutet om antroposofmedel var tvungen att revideras, säger Helena Paues.

Johan Lindberg är kansliråd på Socialdepartementet och har arbetat mycket med frågan. Även han framhåller att regeringen behöver mer tid för att sätta sig in i ärendet.

– Det finns mycket material att gå igenom och regeringen har flera olika alternativ att ta ställning till. Vi kommer att sätta oss ner i närtid och diskutera dem, säger Johan Lindberg.

Hur kommer ni att gå vidare nu?

– Vi kommer att överlägga inom arbetsgruppen och det kommer att krävas mycket tankearbete på politikersidan. Jag kan inte ens gissa vad det landar i. Remissvaren utgör ett omfattande material och tidigare har man bland annat kartlagt hur det ser ut i andra länder. Det är möjligt att även det spelar in i beslutet.

Hur många är ni som arbetar med frågan?

– Här på departementet är vi en handfull personer, men det är regeringen som helhet som fattar beslut. Sedan har vi förstås hjälp av våra expertmyndigheter också, säger Johan Lindberg.

Varken Helena Paues eller Johan Lindberg kan dock ge något svar på när ett regeringsbeslut är att vänta.

– Regeringen har fattat beslut om att förlänga tillståndet för Vidarkliniken i max sex månader och man avser att fatta ett beslut i frågan inom den tiden. Jag vill inte ge några andra utfästelser om när beslutet ska fattas, säger Helena Paues.

Det tillfälliga försäljningstillståndet för Vidarkliniken gäller som längst till den 30 juni 2016.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. “Sedan har vi förstås hjälp av våra expertmyndigheter också” – betyder det att det redan är klart med att antroposofiska preparat kommer få en gräddfil i svensk lagstiftning? Man ställde ju bara frågan HUR artikel 16.2 kan integreras inte OM till Läkemedelsverket… Eller vilken expertmyndighet äger denna fråga?

  2. Bra kommentar av exilapotekare. Det som var roligt i remissrundan var att remissinstanserna inte lät sig begränsas av hur regeringen ställde frågan. Många tunga remissinstanser förordade att man inte behöver integrera 16.2 och att det finns länder inom EU som redan visat detta. Att inte integrera 16.2 utan bara säga “svensk lag gäller” är ju egentligen en väldigt enkel väg ut för regeringen. Om nu detta ärende skulle skötas logiskt…