Danmark lyckas pressa generikapriser

Sex länder har lägre pris på generika än Sverige i en europeisk jämförelse där Danmark och Polen är vinnare.

23 april 2015, klockan 07:54
0

Det internationella analysinstitutet IMS Health har undersökt priset på generiska läkemedel inom Europa och rankat länderna efter kostnaderna för sju terapiområden som är konkurrensutsatta.

Man räknade ut ett genomsnittligt pris på en dygnsdos. Snittpriset i de 21 länderna som ingick i analysen var 0,26 euro per dygnsdos. Sex länder hade lägre pris än Sverige och Norge som med sina omreglerade apotek hamnar på 0,21 euro. I Danmark är dygnsdospriset betydligt lägre och landade på 0,15 euro.

Enligt Danmarks apotekarförening ligger landets apoteksersättningar samt utgångna patent bakom de lägre priserna på generika och de danska läkemedelskostnaderna har sjunkit markant under 2000-talet.

Schweiz utmärkte sig som det dyraste landet för generika i jämförelsen och hade en dosdygnskostnad på nästan 0,55 euro.

Läkemedelsgrupperna som ingick i analysen var kolesterolsänkande läkemedel, epilepsipreparat, antipsykotika, orala diabetesläkemedel, antidepressiva, magsårsmediciner samt hjärt- och kärlmediciner.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här