Dåligt bevisad effekt av medel mot illamående

Illamående hos gravida kan behandlas med olika läkemedel, men det finns inte tillräckliga bevis för att behandlingarna är effektiva, enligt Cochrane.

21 september 2015, klockan 10:21
0

Med oro för att fostrets utveckling påverkas negativt av behandling mot illamående under graviditeten gjorde Cochrane en översyn för att se om behandlingarna har visat sig vara effektiva och säkra.

Slutsatserna är att det inte finns tillräckligt med säkra vetenskapliga bevis för vilka åtgärder som ska tas till vid morgonillamående hos gravida.

41 randomiserade, kontrollerande studier, där drygt 5 500 kvinnor i tidig graviditet ingick, undersöktes av Cochrane. Studierna undersökte effektiviteten av olika behandlingar så som akupunktur, vitamin B6 och flera läkemedel som används för att minska illamående och kräkningar.

Genomgången visade att effekterna av de olika behandlingarna var inkonsekventa och begränsade, medan några få studier visade att symptom som illamående och kräkningar förbättrades. Få studier visade på negativa effekter för fostret och modern och det fanns mycket lite information om effektiviteten av behandlingarna.

Det fanns endast begränsade bevis av effekten från försök med användning av farmakologiska medel, inklusive vitamin B6, Doxylamin-pyridoxoine och andra antiemetiska läkemedel för att lindra symptomen.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här