Annons

Självgod klok lista

22 jan 2008, kl 10:52
1

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Kloka listan 2008 presenterades förra veckan av Läksak på ett läkemedelsforum i Stockholm. Närmare 500 personer lyssnade på plats, och enligt uppgift följde ytterligare 2300 evenemanget på webben. Budskapet var att listan ska ses som ett råd kolleger emellan och att motiveringar finns att läsa på Janusinfo. Många intressanta föreläsningar gavs, bland annat om nya möjligheter att behandla alkoholism, hjärt/kärlsjukdom samt ideopatisk smärta. Nya lovande läkemedel presenterades, som till exempel Lucentis mot synrubbningar och Grazax som sublingual behandling av gräspollenallergi.

Pekpinnarna var få, men en sådan gällde omotiverad förskrivning av ARB (angiotensinreceptorblockerare). Ett spirande skifte från betoning på läkemedelsval till behandlingsresultat märktes. Det är angeläget mot bakgrund av vad som framkom under dagen: endast 8 procent av personer med högt blodtryck får rätt behandling; oral behandling med antidiabetika kan pågå i år, trots att insulin borde ha satts in tidigare; endast 5 procent av personer över 18 år behandlas med Campral eller Revia, trots att svenska folket super som för 150 år sedan, det vill säga 11 liter per person och år; 45 procent av befolkningen anser i en enkät att de får otillräcklig smärtbehandling.

Forumet var kemiskt rent från representanter från läkemedelsindustrin (en person), som också var föremål för traditionell kritik. Undantag utgjorde biträdande landstingsdirektören Göran Stiernstedt, som framhöll behovet av samverkan med industrin inom klinisk forskning samt Björn Beermann från Läkemedelsverket, som fick förklara prisskillnaden mellan forskande företagens och generikaföretagens produkter. Dessa enkla sanningar drunknade dock i applåderna för Peter Rost, avskedad VD från Pfizer. Rost häcklade industrin med siffror som passade budskapet. Med viss förtjusning konstaterade han att endast 7 procent av USA:s invånare hade förtroende för läkemedelsindustrin. För att visa att det var i stort sett likadant i Sverige visade han en framsida från Dagens Nyheter 2005. Han valde att inte visa Navigares undersökning, som senast (2006) visade att svenska folket rankade läkemedelsindustrin som mest trovärdig av åtta jämförbara branscher.

Läksak gör omfattande och utmärkta insatser för att förbättra förskrivningen av läkemedel. Det finns dock ett drag av självgodhet i framträdandet. Det var självgodhet som nyligen lamslog läkemedelsindustrin, som alltför länge avstått från att lyssna till förskrivarna. Ramla inte i samma fälla. För en dialog, inte bara med förskrivarna, utan också med industrin.

Anders Cronlund är vice vd på Apotekarsocieteten och gästbloggare på Läkemedelsvärlden.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vi är flera läkemedelsföretag som gärna skulle komma till presentationen av Kloka listan i Stockholm. Men vi har fått veta att vi inte är välkomna, det är endast för läkare. I Skåne är vi däremot välkomna.
    Läksak är mycket självgoda och gör ingenting för att förbättra samverkan med företag för att förbättra läkemedelsanvändning.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här