E-posta artikel

Du kommer att skicka följande artikel: Läkemedel fantastiska när de når hela vägen

* Required Field





Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...

4 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Kommer ihåg en diskussion med en medicinöverläkare i början av 80-talet om hur man skulle klara vården av en allt ökande skara vårdkrävande äldre. Jag sa åt henne att hemtjänsten får väl sluta städa åt de äldre varje dag (det var så förr) och ägna sig åt vårduppgifter. Nu är väl läkemedel inte fullt så fantastiska tycker jag. Det finns brister i effekt och också besvärliga biverkningar, men inte så vanligt som man tror utan ett par procent kanske. Fördelen är att läkemedlen är billiga och lättanvänd jämfört med många andra behandlingar. Beträffande läkemedelsanvändning och läkemedelshantering har apoteken jobbat med sedan 80-talet. Också utbildningsinsatser till hemtjänsten har skett på 80-talet. Läkemedelskommitterna ägnade sig redan då åt läkemedel för äldre. Idag är det nog så att kommunerna är den stora läkemedelshanteraren. Kommunerna har 200 000 anställda i hemtjänsten, medan landstingen har 70000 sjuksköterskor. Apoteken inspekterar läkemedelshanteringen på sjukhus och landstingsvård, men borde göra det inom hemtjänsten också om man inte redan gör det. Nu är inte bara hemtjänsten, som är engagerade utan också anhöriga, som kan sköta medicinering. Anhöriga kan dra ett tungt lass det vet jag själv, som hjälpte mina föräldrar 40 timmar i veckan en period i somras. Om hemtjänsten är ett en stor felkälla borde det märkts via rapporter. Mina föräldrar får nu hemtjänst bl.a för medicinering och det fungerar ganska bra tycker jag. Hemtjänsten har en distriktssköterska, som de ringer och frågar. Problemet är väl aktuell medicinlista och att jag inte får mail, när ett nytt läkemedel förskrivits så jag kan hämta ut det. Man skall dock inte underskatta hemtjänsten för de kan vara populära på grund av att de inte kan så mycket får patienten bestämma mer. En läkare kan t.ex blå neka direkt till något. Folk kan känna sig mer delaktiga med hemtjänst än t.ex sjukvården därför. Läkemedel är dock fruktansvärt svårt och även Sveriges bästa läkare kan åka på rejäla nitar. Egentligen förstår man nog först läkemedel när det är dags att greppa rollatorn och man testat en hel del olika preparat.

  2. Du har rätt Sara! Jag vill informera dig och läsarna om MinMedicinApp som håller koll på medicinerna. Den är bra för både patienter, anhöriga och sjukvårdspersonal. MinMedicinApp är testad på äldre personer (snittålder 80,5 med liten datavana) Så här tyckte de;

    1. visar interaktioner = hur medicinerna passar ihop, mycket aktuellt idag. Bra om man själv köper till tex Ipren som trycker ner både antidepresiva och blodtryckssänkande.

    2. påminner om att ta sin medicin – om man inte ser påminnelsen – skickas påminnelse till den man lagt in. Följsamheten är dålig knappt hälften tar sin medicin som ordinerat. Hemtjänst kan hjälpa till vb. Påminner även när det är dags att hämta nya mediciner på apoteket och skaffa nytt recept.

    3. presenterar liknande mediciner, bra när apoteket byter ut

    4. fass information, om man har appen i en iPad/platta så blir texten stor så den går att läsa. Bipacksedlarna på läkemedelsförpackningen har alldeles för liten text.

    5. Varnar med ikoner för mediciner som är olämpliga till äldre, gravida och ammande kvinnor.

    6. foto på tabletten, och att man kan skriva in hur man ska ta den och varför man äter den. Hälften vet inte varför man äter sin medicin.

    Rätt medicin till rätt person i rätt tid!

  3. Ett problem för läkemedel i framtiden kan bli just appar. Anledningen om de används av många och ger effekt, så ökar placeboeffekten och då blir det svårare att bevisa effekt av nya läkemedel i kliniska prövningar. Hög placeboeffekt är för vissa preparatgrupper ett problem redan idag och kan sabotera bevisning av effekt. Det jag kan tänka mig kan öka placeboeffekten är patientutbildning om sjukdomen och hur den skall behandlas, samt råd om hur symptom skall minskas utan läkemedel. Också psykoterapi appar och liknande kan sabotera genom att minska psykiska symptom och stress, som kan minska negativa upplevelsen av symptom.

  4. Det är viktigt att information går ut till ALLA berörda parter om läkemedlet inte når upp till
    den nivå som utfästes p.g.a miss i tillverkningen.

    Informationen bör gå ut till samtliga läkare för bedömning hur man kommunicerar sina patienter.

Kommentarer inaktiverade.

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här