Jag saknar en diskussion om avmonopoliseringens möjligheter
Johan Fastbom har arbetat med äldres läkemedelsbehandling sedan 1990-talet. Foto: Amina Manzoor

Jag saknar en diskussion om avmonopoliseringens möjligheter

12 sep 2007, kl 11:57
0

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Hittills har diskussionen om apoteksmonopolets sammanbrott mest handlat
om vilka nya aktörer som kan tänkas träda in på scenen. En annan
diskussion har gällt vilka krav som ska ställas på
informationskompetens, när en del receptfria läkemedel släpps till
dagligvaruhandeln. Vilka läkemedel som ska komma ifråga, vilket den
föregående frågan bygger på, har inte förts på tal.

Andra aspekter som tagits upp gäller framtiden för vissa myndighetsliknande uppgifter, som Apoteket idag utför. Kannstöperier om hur omfattande avmonopoliseringen kommer att bli har också varit vanliga. Jag saknar en diskussion om vilka möjligheter den nya situationen kan erbjuda för att förbättra läkemedelsanvändningen. Folkhälsouppgiften, som ju apoteken världen över ser som sin ekonomiska räddning förbigås, eftersom jag hävdar att farmacevter gör störst nytta på läkemedelsområdet.
De stora problemen på läkemedelsområdet idag är, bortsett från läkarnas feldiagnoser, fel dosering, fel preparatval, non-EBM vid multimedicinering, biverkningar samt dålig följsamhet. Bättre dosering kan åstadkommas om större individuell hänsyn tas till patienten, till hennes gener och levnadsvillkor. Därmed skulle även en stor del av upplevda biverkningar elimineras. Kanske kan några av de nya apoteken konkurrera med bättre behandlingsresultat istället för med priset. Skräddarsytt fortlever ju inom konfektionen.

Den multimedicinerade patienten löper alltid stor risk att inte få maximalt resultat av sin behandling. Det borde finnas nischapotek, som i nära samarbete med sjukvården kan ge råd i dessa komplicerade fall.
Följsamhet är A och O för en framgångsterapi när diagnos och dos är rätt. Vilka åtgärder bör de nya apoteken vidta? Bipacksedlar främjar inte följsamheten, men kan en återgång till individsanpassad skriftlig information se dagens ljus efter avmonopoliseringen? Det nämnda och mer därtill är delar av så kallade LRP. Dessa har beskrivits, kvantifierats och dess ekonomiska implikationer utretts. Framtidens apotek måste gå från detta till en bättre läkemedelsanvändning i praktiken.

Apoteket har under det sista decenniet minskat sitt engagemang i forskningsfrågor. Sedan sjukhusapotekens forskning i stort lagts ner finns idag en bra undersökande verksamhet kvar främst när det gäller miljö och LRP. Monopolets fall öppnar möjligheter för en oberoende forskning om läkemedelsanvändning, som inte är underordnad affärsmässiga hänsynstaganden.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här