E-posta artikel

Du kommer att skicka följande artikel: Hur vore det med lite mindre samverkan?

* Required Field





Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Viktigt att minnas att 70 % av apoteken är privata och beroende av en försäljning av receptbelagt, receptfritt och handelsvaror för sin överlevnad. Fram till 80-talet var det mest receptbelagt, men under 80-talet blev fler läkemedel receptfria och handelsvaror expanderade mycket kraftigt. Att handelsvaror expanderade då kan ha berott på att receptantalet minskade något under 80-talet vissa år och man ville bredda den ekonomiska basen för att minska det ekonomiska beroendet av receptbelagt. Vården är ofta i offentlig regi och får årliga anslag och är inte ekonomiskt beroende på samma sätt som apoteken av sina kundströmmar.

    Under statliga monopolet så rationaliserades det varje år med 2 % och vinsten låg på 100-200 miljoner kr per år. Om vinsten blev större än det sänktes marginalen för receptbelagt. Under 80-talet förändrades marginalen på receptbelagt från 35 % på allt till en marginal som täckte apotekens faktiska kostnad – billiga läkemedel blev dyrare och dyra läkemedel fick ett lågt procentuellt påslag och blev billigare. Idag får apoteken ersättning för 3 minuters arbetstid för ett läkemedel. Finns kanske 20-30 sekunder att joddla under per läkemedel. Det gäller att prioritera informationen så det viktigaste kommer med. Nu tror jag inte man berör det viktigaste utan andra saker eller ger ingen information alls.

    Om apoteken skall göra mer så måste man få extra betalt för det och man talar om apotekstjänster, som ännu inte tagit fart. Om man ser vad Staten verkar vilja betala för så är det handikappvård. Personlig assistans för 30000 kostar lika mycket som läkemedel för hela befolkningen. Apotekstjänster för funktionshindrade borde gå att få pengar till och behov kan finnas eftersom man inte klarar sig helt själv utan behöver hjälp av olika slag,

    Inom marginalen kan man kanske förbättra informationen till de som får sitt läkemedel första gången och vid andra uttaget fråga om biverkningar. Vissa läkemedel har förknippats med dödsfall och biverkningar som kan vara dödliga bör man kanske fråga efter och försöka att tidigt fånga in. Sådana saker får man diskutera med läkarna.

  2. Jag har lagt en motion i min kommun om att de som söker hemtjänst alltid ska få en grundlig läkemedelsanalys av specialiserad apotekare. med syfte att förbättra/behålla hälsan. Kommunerna kommer annars få en ohållbar situtation framöver nu när antalet äldre ökar kraftigt.
    Det räcker inte med analys, apotekaren borde också få lov att självständigt optimera läkemedelsbehandlingen.

Kommentarer inaktiverade.

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här