Är dåligt bättre än sämst?

16 apr 2015, kl 10:02
0

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Hur onyttigt får något vara för att få ersätta något som är väldigt farligt? 

E-cigarretternas öde i Sverige svänger fram och tillbaka. Läkemedelsverket bestämde att då de innehåller nikotin ska de betraktas som ett läkemedel. Följden blev att försäljningen stoppades. Nu i dagarna hävdes stoppet i väntan på att Högsta förvaltningsdomstolen ska besluta om frågan ska prövas igen.

Läkemedelsverkets beslut känns rationellt. Om andra nikotinpreparat som finns på marknaden idag, förutom rena tobaksprodukter, klassas som läkemedel blir det väldigt ologiskt att en ny variant av nikotinbruk skulle slippa undan. Nikotin har en farmakologisk effekt.

Men så tycker inte branschfolket. En företrädare har sagt att e-cigarettbranschens mål är att få människor att sluta använda tobak som är skadligt. De menar att om människor kan minska sin användning av tobak genom att istället använda en e-cigarett skulle detta innebära en enorm vinst för samhället och folkhälsan. Det låter ju väldigt snällt. Men motivet kanske inte är så sannolikt. Och man vill alltså ge människor ett substitut till nikotin på samma sätt som nikotintuggummi.

Andra argument som ibland hörts är att människor är ute efter de olika smakupplevelserna som vätskorna ger, och att man då får i sig nikotin. Men smaksatt barnpenicillin blir inte mindre av ett läkemedel för att man lagt till en smak, kan man tänka. Om man ska argumentera att smaken från rökvätskorna är den största delen av rökupplevelsen borde man ju enkelt kunna sälja dessa utan att också tillsätta nikotin.

Men att e-cigaretter verkligen kan hjälpa människor att sluta röka skrev Cochraneinstitutet i en rapport i slutet av förra året. Bevisen är ännu inte så många men flera andra forskare har samma åsikt.

Att vanliga cigaretter är en väldigt farlig produkt kan alla hålla med om. Men vad ska gälla om man vill ersätta den? Effekterna från långtidsanvändning vet man inte så mycket om. Men att bruket kan vara farligt finns det allt fler tecken på idag. Bland annat vet man att det bildas farliga ämnen när vätskorna värms upp och en del av dessa kan ge samma skador som vanlig rökning. Redan där borde vi säga nej tack. Men ändå, alternativet tycks vara bättre än vanliga cigaretter.

En knäckfråga är ifall e-cigaretterna rekryterar nya nikotinanvändare och inte bara attraherar gamla tobaksbrukare. Risken måste ju finnas och bland de som på något sätt använder nikotin sitter många fast i ett missbruk. Det gäller även nikotinersättningspreparat. Några slutar aldrig tugga sina tuggummin som ett exempel.

Det är lätt att tänka att man väljer det som verkar minst farligt för stunden. Men hur hög får en eventuell risk vara?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här