Annons

Apple och ResearchKit ger forskningen en rejäl spark i baken

7 maj 2015, kl 08:45
0

Fredrik Hed
Apotekare och frilansande medicinjournalist

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Apple är It-företaget som tjänar sjukt mycket pengar. Första kvartalet 2015 var nettovinsten 13,6 miljarder dollar, motsvarande ungefär 117 miljarder svenska kronor. Det kan jämföras med Astrazeneca som för årets första kvartal redovisade en vinst på åtta miljarder svenska kronor.

Och vad gör Apple när de tjänar sjukt mycket pengar? De bygger ett nytt huvudkontor som ser ut som ett gigantiskt rymdskepp, de lanserar en cool klocka som ingen egentligen behöver och de ger sig in på ett helt nytt område – medicin.

Hört talas om ResearchKit? Apple förklarar det ungefär så här:
”Medicinska forskare utför bland de viktigaste arbeten i världen, och deras livsförändrande upptäckter gynnar oss alla. För att hjälpa dem, har vi skapat ResearchKit, en programvara baserad på öppen källkod som gör det enkelt för forskare och utvecklare att skapa appar som kan revolutionera medicinska studier, och potentiellt förändra medicin för evigt.”

Hundratals miljoner människor använder en Iphone varje dag – över hela världen. Företaget har sedan starten sålt 700 miljoner telefoner. Med ResearchKit kan forskare enkelt skapa appar som utnyttjar Iphones processorer och sensorer för att samla in nya typer av information och uppgifter på ett sätt som inte varit praktiskt möjligt förut.

Exempelvis hade 11 000 personer anmält sitt intresse för en kardiovaskulär studie vid Stanford University, bara 24 timmar efter att den aktuella appen hade släppts.

Apple menar att tidigare, fram till att ResearchKit släpptes, har medicinsk forskning dragits med problem som sekretess, pappersarbete, envägskommunikation, dålig uppföljning och allt för få deltagare. Med ResearchKit vill Apple komma tillrätta med många av dessa problem.

Med telefonens möjligheter att samla in data kring hur du rör dig, vad du gör, vilka sjukdomar du har, vilka läkemedel och behandlingar du använder och vad du äter, öppnar detta upp för klinisk verklighetsforskning av aldrig tidigare skådat slag.

Snacka om att snabbt och enkelt kunna samla in RWE, ”real world evidence”. Användaren kan själv styra vilka studier man vill deltaga i, och vilken information man vill dela med sig av. Eftersom jag själv kan se all information telefonen samlar in blir det möjligt för mig själv att se hur jag själv mår och se eventuella samband mellan mina sjukdomar, min motion och min diet.

De första forskningsapparna som utvecklats med ResearchKit används för att studera astma, bröstcancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och Parkinsons sjukdom, vid stora forskningsinstitutioner som Mount Sinai, Stanford Medicine, Penn Medicine, American Heart Association och Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research, för att nämna några. Och bara några veckor efter att apparna släpptes på amerikanska App Store hade över 60 000 Iphone-användare registrerat sig.

Jag tycker att det här är grymt häftigt. Tänk vad snabbt, enkelt och billigt det borde gå att få in 5 000 personer i en studie, och vad lätt det borde bli att följa dem?

Kommer Apple och ResearchKit att revolutionera den medicinska forskningen? Nej, inte direkt tror jag. Men de kommer absolut ge forskningen en rejäl spark i baken. Och om det är en lyckospark återstår att se.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här