Bäst med tre doser mot kondylom

Två doser av HPV-vaccinet Gardasil ger ett bra skydd mot kondylom men tre doser är bättre, enligt en registerstudie från Karolinska institutet.

12 februari 2014, klockan 09:57
0

Det här är den första dosstudie som gjorts i en befolkning sedan man introducerade och beslutade om subvention av HPV-vaccin. I den undersökta populationen upptäcktes drygt 20 000 fall av kondylom under uppföljningsperioden som i genomsnitt var knappt fyra år.

Forskarna såg att förekomsten av könsvårtor hängde samman med antalet vaccinationsdoser. Två doser gav visserligen ett bra skydd mot kondylom, upp till 71 procent, men ännu bättre blev skyddet för flickor som fått tre doser Gardasil, där skyddet mot könsvårtorna var 82 procent.

Men resultatet säger inte något om hur många doser som ger bästa skyddet mot cervixcancer, eftersom det är andra virustyper som orsakar den, påpekar forskaren Lisen Arnheim-Dahlström vid institutionen för medicinsk epidemiologi och statistik vid Karolinska Institutet.

Hon understryker att studien har frågetecken.
– Bland annat har vi inte mer än fyra års uppföljning. Fortsätter man och följer upp om fem år igen ser vi kanske att två doser räcker lika bra. De flesta vi följt i den här studien vaccinerades någon gång mellan 13 och 17 år. Gör man samma studie om fem–sex år på en population 10-12 åringar som vaccineras idag kanske resultaten blir annorlunda.
– Så det finns en del frågetecken, men samtidigt är det här det första komplementet till de kliniska studier som görs, säger Lisen Arnheim-Dahlström.
Studien har finansierats med anslag från Stiftelsen för strategisk forskning och utförts i samarbete med Folkhälsomyndigheten.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här