Annons
Bakslag för Astrazenecas cancerläkemedel Lynparza
Foto: Astrazeneca

Bakslag för Astrazenecas cancerläkemedel Lynparza

Astrazenecas cancerläkemedel Lynparza, olaparib, visar inte tillräcklig effekt vid behandling av avancerad magsäckscancer.

18 maj 2016, kl 09:59
0

Pascal Soriot, vd Astrazeneca

Läkemedlet uppfyller inte det primära effektmåttet för överlevnad i en randomiserad, dubbelblindad fas III-studie, meddelar företaget.

Läkemedlet i kombination med kemoterapin paklitaxel jämfördes med enbart kemoterapi för behandling av patienter med avancerad magsäckscancer. Lynparza med kemoterapi testades både för den totala populationen, men också för patienter vars tumörer testades negativt för ATM-protein.

Även om det fanns en numerisk överlevnadstrend för patienter som fått Lynparza, fanns ingen statistisk signifikans. Totalt deltog 525 patienter från Kina, Japan, Sydkorea och Taiwan i studien.

Astrazeneca uppger att man är besviken, men noterade även att det var ovanligt att använda så låg dos av Lynparza i kombination med standardkemoterapi.

Lynparza är det första läkemedlet i klassen PARP-hämmare. Enzymet, PARP, används av cancerceller för att reparera de DNA-skador som kan ha uppstått till exempel genom mutationer i BRCA1- och BRCA2- generna. Den aktiva substansen olaparib hämmar PARP och slår därmed ut den reparationsmekanism som tumörcellen behöver för att kunna växa och cellen dör.

Läkemedlet är godkänt för äggstockscancer och företaget har fortsatt stora förhoppningar för preparatet. Tidigare har Astrazeneca framhållit Lynparza som ett exempel på hur framsteg i förståelsen av cancerbiologi kan användas för att utveckla nästa generation av riktade läkemedel.

Pascal Soriot, vd för Astrazeneca, har tidigare lovordat läkemedlet i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters.

– Det är fortfarande tidigt, men om detta fungerar tror vi att vi kan behandla upp till 40 procent av patienterna med äggstocks- eller bröstcancer. Och, viktigare är att vi även har mycket starka prekliniska resultat i lungcancer.