Astrazeneca samarbetar med Sanofi

Astrazeneca och Sanofi byter 210 000 substanser från deras respektive substansbibliotek för att snabba på läkemedelsutvecklingen.

20 november 2015, klockan 11:38
0

Bytet representerar en ny, open innovation-modell av samarbete mellan två stora läkemedelsbolag.

Det kommer att öka den medicinska mångfalden av substanser för båda företagen. I och med det kan en bredare sökning göras för att ta fram nya småmolekylära läkemedel.

Valet av substanser som byts är baserat på att de skiljer sig från den befintliga substansbasen som företagen har.

Föreningarna av substanser kommer att bytas i tillräcklig mängd för att bolagen ska kunna genomföra högkapacitetstester under flera år för att avgöra om substanserna är aktiva mot specifika biologiska mål. Om föreningarna sedan visar sig matcha ett mål kommer substansens struktur att optimeras och vidareutvecklas.

– Vi har arbetat hårt för att berika vårt substansbibliotek under de senaste åren och det här utbytet, vilket är överlägset den största vi har gjort, ger oss möjlighet att öka substansernas mångfald. Det viktigast är att det kommer att påskynda vår förmåga att identifiera unika substanser som skulle kunna utgöra utgångspunkten för att bli nya läkemedel för patienter, säger Mene Pangalos, chef för innovativa läkemedel och tidig utveckling på Astrazeneca, i ett uttalande i ett pressmeddelande.

Inga betalningar, varken förskotts eller senare, sker i samband med bytet av substanser. Företagen kan utan begränsningar på riktade sjukdomsområden utvärdera sina nya substanser.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här