Apoteksbranschen fortsätter att växa

Fler apotek och ökad omsättning för öppenvårds-
apoteken, visar branschföreningens årsrapport.

25 apr 2018, kl 06:00
0

Omsättningen på öppenvårdsapotek var 41,4 miljarder kronor 2017 jämfört med 40,1 miljarder år 2016. Det innebar att marknaden växte med 3,2 procent, visar Sveriges apoteksförenings årsrapport.

Den varukategori som bidrog mest till omsättningsökningen var ”övrig försäljning”, det vill säga varor andra än receptförskrivna eller receptfria läkemedel, som ökade med 9,9 procent jämfört med 2016.

Av de varor som säljs på apotek står dock receptförskrivna läkemedel för lejonparten med 74 procent, följt av handelsvaror (16 procent) och receptfria läkemedel (10 procent). Totalt omsatte förskrivna läkemedel, inklusive öppenvårdsrekvisitioner. 30,7 miljarder kronor, vilket innebar en ökning med 2,2 procent från 2016.

Även antalet apotek fortsätter att öka och i december 2017 fanns det 1 412 öppenvårdsapotek i Sverige, vilket innebar en nettoökning med 21 stycken jämfört med 2016. Sedan omregleringen har antalet öppenvårdsapotek ökat med 52 procent.

Störst har ökningen varit i Stockholm där antalet apotek nästan har fördubblats sedan omregleringen, från 159 till 305 stycken, vilket motsvarar en ökning på 92 procent. Minst har ökningen varit i Norrbotten, där det nu finns 41 apotek jämfört med 37 innan omregleringen, vilket motsvarar en ökning på 11 procent.

I årsrapporten konstateras dock att ”De lönsamhetsproblem som vi sett på apoteksnivå sedan 2010 rör främst etableringar i storstäderna, där konkurrensen är mycket hård”.

Liksom tidigare år fortsätter e-handeln att växa och sedan hösten 2015 har majoriteten av apoteken en e-handelslösning. Det är också e-handeln som driver omsättningsökningen, vilket för 2017 innebar att hela 76 procent av ökningen i omsättning kom från e-handeln.

Även Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, konstaterar i sin senaste uppföljningsrapport av apoteksmarknadens utveckling, att marknaden fortsätter att visa ”en god försäljningsutveckling och lönsamhet”.

I den framtidsprognos som presenteras i rapporten bedöms den totala försäljningen på öppenvårdsapotek öka till mellan 44,9 och 46,7 miljarder kronor 2019, vilket motsvarar en tillväxtökning på mellan 3,9 och 5,4 procent.

Myndighetens bedömning är därför att det även fortsättningsvis finns förutsättningar för en “god tillgänglighet till läkemedel och kvalificerad rådgivning om läkemedel”. TLV ser därför inget behov av att förändra handelsmarginalen, det vill säga den ersättning apoteken får från staten för att tillhandahålla receptbelagda läkemedel, stomi- och förbrukningsartiklar som ingår i högkostnadsskyddet.