Apoteket planerar bli grossist

Dokument från Apotekets styrelsemöte 27 mars bekräftar att Apoteket för långtgående diskussioner om att starta grossistverksamhet.

12 april 2007, klockan 13:16
0

Enligt styrelsedokument från Apoteket som Dagens medicin idag publicerar på sin hemsida stämmer misstankarna om att Apoteket för diskussioner med det amerikanska grossistföretaget Medco. Apoteket har tidigare dementerat dessa uppgifter men i dokumenten från styrelsemötet 27 mars finns tydliga planer på bland annat en helautomatiserad receptfabrik presenterade.


Dokumentet beskriver hur Apoteket kan stärka sin position genom att bli distributör av läkemedel direkt till kunder, till sina egna butiker, till franchisekedjor och till andra konkurrenter.Med anledning av uppgifterna om Apotekets planer skrev Läkemedelsindustriföreningen, Sveriges Farmacevtförbund, Kronans droghandel, Tamro och Svensk dagligvaruhandel i förra veckan ett gemensamt brev till socialminister Göran Hägglund där de bad om ett möte. På mötet vill de diskutera frågan om huruvida Apoteket har rätt att använda tiden innan monopolet avskaffas till att försöka bygga upp ett nytt monopol som grossister. I brevet skriver de: "Vad vi nu riskerar att få är ett Apotek som dels är en aktör på detaljistmarknaden, dels äger infrastrukturen och partihandeln, och kan bestämma villkoren för andra aktörer. Det systemet gagnar varken patienter eller sjukvårdens organisationer".

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här