Ännu en seger för Pfizer

Det går inte att fastställa att det antidepressiva läkemedlet Zoloft orsakat fosterskador enligt ett amerikanskt domslut. Men ytterligare 1000 fall väntar företaget.

12 juni 2015, klockan 09:42
0

Domen är den andra i en lång rad stämningsansökningar där käranden menar att sertralinpreparatet Zoloft orsakat fosterskador. I de över 1000 anklagelserna som riktas mot företaget anses Zoloft ha orsakat bland annat hjärtmissbildningarna hos barn vars mödrar tagit läkemedlet under graviditeten.

Det senaste fallet gällde en åttaåring med hjärtdeffekt som mamman menar kommer av att hon använde läkemedlet när hon väntade barnet. Fallet prövades i en domstol i delstaten Philadelphia och juryn ansåg inte att det går att fastställa att missbildningarna beror på just Zoloft.

Vid förhandlingarna presenterades bland annat en rapport från 1998 som ska ha visat att ett stort antal biverkningar rapporterades hos barn vars mammor behandlats under graviditeten, biverkningar som Pfizer ska ha känt till. Från företaget menar man att biverkningsrapporterna är tagna ur sitt sammanhang och misstolkas och att de hela tiden varit öppna med eventuella risker.

Även i det första fallet som avgjordes i april i år, dömde domstolen till Pfizers fördel.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här