E-posta artikel

Du kommer att skicka följande artikel: ”Anledning att vara speciellt noggrann”

* Required Field





Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det är alltid roande att höra Salmi och Jonzon försvara den katastrofala situation de varit med om att skapa. Redan 2015 fick mer än 10 % av pojkarna (10-14) i 22 av landets kommuner psykostimulantia (nästan uteslutande narkotikaklassad). Sedan länge vet Peter Salmi och Socialstyrelsen att psykiatrin (som på Gotland och i Värmland) berättat att man medicinerar en stor andel barn av sociala, pedagogiska skäl: barnen får inte den hjälp de behöver i skolan, det finns inte tillräckligt många vuxna tillhands. Man låtsas med andra ord bara att man inget vet.
    Vi fick redan för 15 år sedan veta att det här är en situation som aldrig, säger aldrig, skulle kunna uppstå i Sverige; det kunde enligt ett antal experter, som barnläkarföreningens ordförande, aldrig på något sätt bli som situationen i USA. Men nu är vi där. Och Salmi och Jonzon säger som vanligt att man följer utvecklingen noggrant, att det till och med finns anledning att vara “speciellt noggrann”, men att man (trots att man alltså år efter år “följer utvecklingen noga”) inte vet ett skvatt om vad den skenande förskrivningen av psykostimulantia beror på, och än mindre gör något åt saken- Att vi nu har data om att över 700 barn (10-19) de sista sex åren tagit överdoser av psykostimulantia i självmordssyfte eller självskadligt syfte är också känt för dessa försvarare av den situation de starkt bidragit till att skapa. Är det inte dags att vi rensar upp på dessa myndigheter och förvandlar dem till organ som bryr sig om barnens bästa i stället för om läkemedelsindustrins profiter?

  2. Det man bör granska är hur vanligt det är att de som får ADHD-mediciner senare utvecklar psykotiska sjukdomar. Dessa mediciner kan som biverkan ge psykotiska symptom och de höjer oftast dopamin. Det klassiska tecknet på psykos är just dopaminförhöjning. Vid behandlingsresistens vid schizofreni är dock inte dopamin förhöjt och därför ger inte vanliga antipsykotika effekt. Klozapin ger dock effekt, hos 75 %, men det verkar via glutamat.

Kommentarer inaktiverade.