All influensa måste anmälas

Från och med 1 december i år blir all influensa anmälningspliktig.

12 november 2015, klockan 15:59
0

Förändringen ska bidra till en ökad kunskap om influensaspridning samtidigt som arbetsbördan för läkare och laboratorier minskas.

Tidigare fanns en specifik anmälningsplikt för influensa H1N1, svininfluensan, som infördes under pandemin 2009. Nu tas den specifika influensan bort från den särskilda anmälningsplikten i och med att den numera räknas som en av säsongsinfluensorna.

Det innebär att det inte längre är läkarna som måste anmäla specifika fall, utan det är upp till laboratorierna som analyserar proverna att anmäla.

Landets smittskyddsenheter och Folkhälsomyndigheten kommer att kunna samköra data från laboratorieanmälda fall av influensa med andra register. Vilket betyder att kunskapen om anmälda influensafall kommer att öka och så även beredskapen inför en pandemi, enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här