Zinbryta granskas efter hjärninflammationer

Företaget meddelar att de kommer att dra tillbaka läkemedlet, som behandlar skovvis MS, från marknaden.

5 mars 2018, klockan 11:00
0

Beslutet från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att påbörja en granskning kommer efter flera fall av allvarlig hjärninflammation i Tyskland och Spanien. Det immunhämmande läkemedlet, som har substansnamnet daclizumab, används för behandling av skovvis förlöpande multipel skleros hos patienter som inte har svarat på andra sjukdomsmodifierande terapier, eller som av någon anledning inte kan få andra läkemedelsbehandlingar.

Läkare uppmanas att inte förskriva Zinbryta till några nya patienter, och att för de patienter som står på läkemedlet påbörja alternativa behandlingar så fort som möjligt. Patienter uppmanas att ta kontakt med sin behandlande läkare.

Företaget, som är svenska Biogen, kommer också att avsluta pågående kliniska prövningar med Zinbryta, skriver Läkemedelsverket.

 

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här